hlína

Koupit hlínu a zasít semínka je jednoduché, ale co když nechcete kupovat hlínu, protože máte svůj vlastní kvalitní kompost? Postup je jednoduchý.

Kompost nebo hlínu prosejte, aby se odstranily velké kusy a nečistoty, a navlhčete ji vodou. Pak ji dejte do hrnce a vložte do trouby předehřáté na 250 °C na 15-20 minut. Tím zahubíte všechny škůdce a choroboplodné zárodky, které by mohly ohrozit růst vašich rostlin. Výsledkem bude čistá půda, ve které budou rostliny dobře růst.

Další možností je hlínu propařit nad párou. Položte ji na síto a nechte ji chvíli propařit – tím také zničíte škůdce a plísně.


Založení kompostu – základ pro kvalitní půdu

Pro úspěšné pěstování je důležité mít kvalitní půdu, a proto si na zahradě vymezte prostor pro kompost, kam můžete dávat téměř vše, co nespotřebujete v kuchyni nebo uklidíte na zahradě. Kompostování pomáhá vytvářet živiny bohatou půdu, která je pro vaše sazenice nezbytná.


Kam umístit kompost?

Ideální je umístit kompost na zastíněné místo, kde vám nebude vadit jeho vzhled ani případný zápach. Esteticky jej můžete skrýt například za černý bez nebo jiný keř. Můžete jej mít přímo nad záhony, protože živiny z kompostu budou deštěm přirozeně splavovány do půdy. Důležité je také zajistit dobrý přístup, abyste mohli kompost snadno obracet a odebírat hotový materiál.


Co do kompostu patří a co ne?

Kompost by měl být dobře provzdušněný a prokládaný, aby se do něj dostala vlhkost a vzduch. Pokud nahromadíte například velké množství posekané trávy, kompost se může začít dusit a plesnivět. Proto je důležité kompost občas přehodit a provzdušnit. Prokládejte různé materiály – tráva, kuchyňské zbytky, suché listí nebo nalámané větvičky.

Kompost nechte rozkládat při vhodné vlhkosti. Pokud jej necháte odkrytý v období dlouhotrvajících dešťů,

živiny mohou být odplaveny. Proto je vhodné mít kompost zakrytý, když je příliš vlhké počasí.

Co nepatří do kompostu?

  • Vytrvalé plevele, jako je pryskyřník, pýr, přeslička nebo svlačec, které se mohou šířit díky oddenkům.
  • Listy ořešáku obsahují látku Juglon, která je toxická pro některé rostliny a zpomaluje jejich růst. Pokud máte na zahradě ořešák, nepřekvapí vás, že kolem něj rostliny špatně prosperují. Juglon je přítomný i v kořenech stromu, a to dlouho po jeho odstranění.

Větve a kompost

Často slyšíte, že větve musíte do kompostu rozdrtit? Není to nezbytné. Můžete využít větve jinak. Postavte z nich pyramidu a obložte ji paletami nebo jinými materiály. Shora ji prosypejte hlínou a osázejte dobře zakořeněnými rostlinami. Větve můžete také využít při zakládání vyvýšených záhonů – pokládejte je na dno, kde poslouží jako drenážní vrstva.


Výhody a udržitelnost kompostu

Kompostování má nespočet výhod:

  • Snižuje množství odpadu, který by jinak skončil na skládce.
  • Vytváří bohatou půdu plnou živin, která podporuje zdravý růst rostlin.
  • Pomáhá udržovat ekologický cyklus na vaší zahradě – živiny se vracejí zpět do půdy.
  • Navíc tím šetříte peníze, protože už nemusíte kupovat průmyslově vyráběnou půdu nebo hnojiva.

Založit si kompost a vytvářet kvalitní půdu z vlastních zdrojů je jednoduché a ekologicky šetrné. Pečlivým plánováním a správnou péčí můžete nejen ušetřit peníze, ale také podpořit udržitelnost a zlepšit zdraví své zahrady.